Att äta Vegetariskt utan att vara Vegetarian

Vi äter främst vegetarisk mat (även vegansk men det är inget aktivt val), men vi är inte vegetarianer (eller veganer). Dock har vi tagit ett aktivt val att skära ner på rött kött och även kyckling. Fisk och skaldjur äter vi också relativt ofta, så skulle man kolla procentuellt på uppdelning så skulle jag nog säga att vi äter 50 % vegetariskt, 30 % fisk, 15 % kött och 5 % veganskt. Vi började denna processen för längesen att vi åt vegetariskt minst EN gång i veckan och successivt har det nu nästan blivit tvärtom att vi bara äter kött en gång i veckan istället. Man skulle nog kunna kalla oss flexitarianer om man nu bestämt måste sätta en ‘label’ på det. Det finns flera anledningar till att vi gjort det här valet och de främsta anledningarna är:

  1. Miljöskäl. Vi äter mer och mer kött (märkligt ändå med tanke på att fler och fler äter vegetariskt, men min teori är att det är de som redan äter mycket kött, äter mer kött. Dieter som LCHF hjälper säkert till en del också, då det är svårare att hitta vegetariska och veganska alternativ där). Att köttproduktion är en miljöbov är ingenting nytt och att våran jord redan får kämpa för att hålla sig frisk är heller ingenting nytt. Då känner vi att vi kan dra vårat strå till stacken och faktiskt göra det vi kan för att minska utsläpp och allt annat som kommer med utökad boskapshållning.
  2. Hälsa. Rapport efter rapport har visat att det inte är bra för kroppen att äta för mycket rött kött och att förekomsten av olika cancerformer har ökat, vilket många pekar beror just på köttkonsumtionen (främst behandlat kött såsom charkeriprodukter, falukorv och färdiglagade köttbullar t.ex). Dessutom tror jag själv på att en varierad kost är den bästa kosten och att äta mer baljväxter och växtbaserade produkter överlag ser jag inte som något dåligt.
  3. Här önskar jag att jag skulle kunna skriva av etiska skäl, men jag anser att jag skulle vara en hycklare då. Det finns inget moraliskt försvar till att äta kött, särskilt idag när det finns så många bra alternativ till kött och de näringsämnen kött innehåller. Dock tror (eller hoppas!)  jag att ju mer köttkonsumtionen, och i och med detta minskad köttproduktion, desto mindre djur behövs och att det i sådana fall finns större resurser till att ge dessa djur ett mer humant liv och slakt än det de får idag, men vi konsumenter måste använda vår makt som vi faktiskt besitter mer effektivt! Utöver detta så köper vi ekologiskt i största möjliga utsträckning, all mjölk, ägg, frukt och grönt och även kött till största del är ekologiskt. Visst att det kostar lite mer, men i det stora hela så gör det bättre för miljön och för kroppen (mindre kemikalier och tillsatser!) och det hjälper att minska det dåliga samvetet och ökar pressen på producenterna att utöka det ekologiska utbudet.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s