Gammeldags Äppelkaka

Glad Måndag på er allesammans! Ny vecka och nya möjligheter! Här inleds veckan med en febrig tjej och en trött mamma som redan är inne på tredje kaffekoppen. Men så är det ibland. Vi har iallafall haft en lugn helg, igår ville Noah baka så vi slängde ihop en liten äppelkaka baserat på Leila Lindholms recept.

appelkaka1

Du behöver: 
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk Vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:

100 g Mandelmassa
2 stora äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk kanel

Gör såhär:

  1. Vispa ägg och socker poröst tills det blir alldeles vitt och pösigt.
  2. Smält smör och tillsätt sedan mjölken i kastrullen. Låt det svalna och blanda sedan i det i äggsmeten.
  3. I en separat skål, blanda resterande torra ingredienser. Vänd det sedan ner det försiktigt i äggsmeten.
  4. Riv mandelmassan grovt och blanda ner det i smeten med en slickepott.
  5. Skala och tärna äpplena innan du steker dom på medelvärme i smör, socker och kanel tills de börjar mjukna. När de svalnat så vänd ner dom i sockerkakssmeten.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 35-45 minuter. Prova med en sticka, stickan ska inte vara kladdig.
  7. Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på en tallrik eller fat.

appelkaka2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s