Himmelskt Goda Semlor

 

semla

Vi börjar alltid semmelsäsongen i Januari, så man kan njuta av dessa himmelskt goda bakelser så länge som möjligt. Jag använde Leilas recept med lite modifikationer och delar med mig av detta här! Dock gör jag min egen mandelmassa med lite mindre socker och även lite vatten i, så det får en krämig konsistens.

1 sats vetedeg

  • 2 tsk malen kardemumma
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 10-11 dl vetemjöl special

Mandelmassa: 

  • 200 g sötmandel
  • 1 dl socker
  • Vatten till önskad konsistens

 

Gör så här:

  1. Värm mjölken tillsammans med kardemumman till 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och häll på den varma mjölken. Blanda väl tills jästen har lösts upp.
  3. Häll i socker, salt, ägg och smör.
  4. Tillsätt lite mjöl i taget tills du får en mjuk och smidig deg som släpper från kanterna.
  5. Jäs degen under en bakduk i ca 50 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och rulla till små bullar. Lägg bullarna på en plåt iklädd bakplåtspapper.
  7. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter under en bakduk.
  8. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda i ugnen I 200 grader i ca 12-15 minuter beroende på storlek.
  9. Låt bullarna svalna, skär sedan av locken, fyll bullen med mandelmassa och spritsa på vispad vaniljgrädde, på med locket och pudra över florsocker. Smaklig fika!

Mandelmassa:

  1. Häll i socker och mandlar i en mixer med en liten skvätt vatten. Mixa och tillsätt vatten tills du får en önskad konsistens.

img_1577

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s